Några tankar om bra egenskaper hos en testare

Vilka egenskaper utmärker en bra testare?

Sammanhangsberoende som alltid men här är några egenskaper som jag tror gör skillnad (utan inbördes ordning) om man ska testa under en tidsbegränsad period, ett komplext system som är avsett för en komplex verksamhet:

1. Inlärningsförmåga.

En testare ställs ofta inför nya funktioner, tekniska miljöer och olika verksamheter bland annat. Att kunna på kort tid lära sig grunderna i ett ämne för att sedan kunna utföra tillräckligt relevanta tester (och samtidigt lära sig ännu mer) på ett effektivt sätt kräver god inlärningsförmåga och underlättas av nyfikenhet.

2. Strukturerad.

Vilken version testade jag vad mot och när? Hur återskapar jag det misstänkta problemet jag hittade? Vad har jag testat idag? Innehåller mina felrapporter all relevant information?

Struktur ska ej förväxlas med byråkrati, tung dokumentation eller metodikhängivelse…

3. Analytisk.

Är detta beteende hos testobjektet ett problem? I vilka sammanhang? Vad är sannolikheten att detta inträffar under testobjektets livscykel?

4. Driven.

“Jag har ju inga krav att testa mot…”

Test handlar mycket om att ställa frågor och samla ledtrådar. Förvänta dig inte att all relevant information finns tillgänglig och snyggt paketerad precis när du behöver den.

5. Prioriteringsförmåga.

Vilken test är viktigast att utföra just nu? Ska jag utreda buggen jag just hittade eller ska jag testa vidare?

6. Lösningsorienterad.

Du hittar buggar men räcker det? Delta aktivt i problemlösningen så att buggen hanteras på snabbast och bästa sätt.

7. Fokusförmåga.

Testa djupt, lyft blicken och testa brett. Variera mellan generellt och specifikt.

8. Stresstålig.

Agila metoder i all ära men sannolikheten är ändå stor att en testare har mycket att göra nära deadline bland annat vilket kan upplevas som stressigt.

9. Lagspelare.

Vad är viktigast? Att du presterar på max eller att teamet höjer sin totala förmåga? Dela med dig av kunskaper och lösningar. Hjälp andra.

10. Social förmåga.

Test innebär många kontaktytor, många olika personligheter att bemöta. Hantera utvecklare och andra i projektet på det sätt som är bäst för det långsiktiga slutresultatet.

Vilka andra egenskaper är viktiga?

About Stefan Thelenius

Stefan Thelenius Testspecialist hos Itello Stefan är inriktad på mera tekniska aktiviteter kring test så som testverktygsutveckling, automatisering, testmiljöhantering och prestanda m.m men utövar även utforskande testning dagligdags i ett Scrumteam. Har en egen testblogg. Började arbeta med QA/QC 1994 inom medicinteknik och fokuserar sedan 2000 på mjukvarutest inom finansbranschen.