Vilka kompetensområden är viktigast för en testledare?

Att vara testledare idag kan innebära allt ifrån att vara ensam testare som ansvarar för testerna till att leda testteam på 30 personer eller fler. Detta inbär att du som duktig testledare måste kunna ALLT! Du måste vara tillräckligt teknisk för att förstå vad som skall testas, hur det skall testas och av vem. Man behöver ofta testa och lära andra att testa. Men detta räcker inte, du skall dessutom vara en duktig projektledare med spets mot test, alltså en projektledare med spetskompetens. Ovanpå allt detta så behöver du oftast kunna framföra dåliga besked till beslutsfattare och chefer samtidigt som du skall visa att testteamet har utfört ett bra arbete trots det dåliga beskedet.

För att lättare kunna rusta sig för alla dessa utmaningar så delar jag in en testledares kompetens i fyra hörnstenar. Styrning av testarbetet, ledning av testteamet, utförande av testhantverket och kommunikation med omvärlden.

Nu undrar jag vilka kompetensområden du ser som viktigast för en testledare?

About Jonas

Jonas Hermansson VD, Krav och testnörd på Inceptive Stockholm Grundare av TestZonen.se. Tidigare medlem i Styrelsen SAST. Medlem i Styrelsen DSDM konsortiet. Jonas började arbeta med kvalitetssäkring och test 1994 och är specialiserad på testorganisation, testprocess och testverktyg. Han har bland annat arbetat som testledare, testchef, testautomatiserare, lärare och mentor samt med krav och verktygsupphandling.