TPI Next. Vilka har använt den och vad tycker ni?

Under de senaste 6 åren har jag genomfört ett antal större och mindre TPI uppdrag hos olika kunder och dessutom varit med om att i projektform implementera många av de förbättringsförslag som man styrgruppen hos en kund beslutade att genomföra.

I November 2009 kom en efterlängtad uppdatering på TPI och den nya modellen fick namnet TPI Next.

Jag har haft förmånen att få använda TPI Next hos en kund och har känt behovet att få diskutera med andra vad jag tycker och utbyta erfarenheter. Jag har kastat ut en diskussionsfråga på några nätverksgrupper i LinkedIn utan att få något svar.

Därför vill jag prova med TestZonen för att höra om någon av TestZonens läsare har kommit i kontakt med TPI Next?

Några Styrkor

TPI Next grundar sig på systemutvecklingsprojekt från 2000-talet medan TPI grundade sig på 1990-talets.

Nu beskrivs hur TPI kan användas i olika testsituationer som

  • Iterativ utveckling
  • Agile utveckling
  • Förvaltning
  • Oursourcing/offshoring
  • M.fl.

Dessutom ges en möjlighet att prioritera upp eller ner de olika nyckelområdena. Det gör att man kan anpassa den till det specifika förtagets/projektets behov.

Känslan som  man fick av gamla TPI att den var utvecklad och passade bara för stora utvecklingsprojekt med stora test team, är nu borta.

Varje uppfylld fråga i matrisen ger ett direkt utslag. Tidigare måste alla frågor per nivå vara uppfyllda för att det skulle synas.

Några svagheter

Jag saknar, liksom i den gamla TPI modellen, frågor som handlar om att testprocessen ska fungera ihop med övriga processer för utveckling, krav, release etc.

Många frågor kan upplevas som svåra att tolka. På samma sätt som man i TPI var tvungen att vara klok och tolka vad man var ute efter i frågorna, så gäller detta även för TPI Next. Ex alla frågor där Stakeholder (principal och relevant) anges.

Men hade man varit  mer tydlig och exakt i formuleringarna hade det inneburit andra nackdelar.

About Leif Bälter

Leif Bälter Leif började på 70-talet som utvecklare och har haft de flesta IT roller men sista 20 åren oftast Projektledare/Testledare i flera branscher hos Cap Gemini och Sogeti fram till 2008. Sedan AddQ Consulting. Effektiva testprocesser och verktyg i symbios med beställare, kravansvariga och utvecklare är ett område som han brinner för.