Vad kan ett testteam bidra med?

Inspirerad av Fredrik Schejas artikel ”Varför testar vi” ställer jag nu frågan ”Vad kan ett testteambidra med?”. Att det handlar om mer än att hitta fel är troligen de flesta på det här forumet överrens om.

Det första och mest naturliga svaret är att vi genom tester tar fram och sedan presenterar information om produkten. Men det finns mycket annat som vi testare bidrar med.

Genom att exempelvis ställa krav på interna leveranser (från utveckling till test) sätter testteamet nivån på hela projektet och blir en pådrivande kraft. Utvecklarna tvingas löpande knyta ihop säcken för att kunna leverera något testbart. Annars är det lätt hänt att skjuta på det där allra sista vilket resulterar i att det blir väldigt mycket detaljer kvar att göra på slutet.

Som testare blir man också på ett naturligt sätt en länk mellan teknikerna (utvecklarna) och användarna/mottagarna/beställarna.  Utvecklarna uppskattar arbetsron och användarna uppskattar testarnas bredare kunskap om produkten.

Min erfarenhet är även att testledaren efter ett tag blir den som har bäst koll på produkten och därför blir projektledarens högra hand, en person som rådfrågas vid beslut, hjälper till med rapportering, presentationer etcetera.

Det var bara några exempel på vad ett testteam kan bidra med, kom gärna med fler förslag.

About David Pers

David Pers Davids specialistområde och passion är test- och testledning, vilket han har arbetat med sedan 1998. Vanliga arbetsuppgifter har varit att leda testarbete, utveckla processer, ramverk och riktlinjer för testverksamheter samt coacha blivande testledare. David har en kandidatexamen i datavetenskap och gav 2007, tillsammans med Mikael Ölund, ut boken Testledning – Inspirerande testerfarenheter. David publicerade under flera år seriestrippar varje vecka om Tore Testledare på sin blogg testledning.se. Ett urval av stripparna samlades 2010 i boken Tore Testledare – Allt du behöver veta om programvarutestning. Sedan 2000 arbetar David som partner till Donald Davies & Partners (www.ddp.se).