Parvisa parameterkombinationer

Tänk dig att ditt testobjekt har 5 parametrar varav varje har 3 möjliga värden…3 upphöjt till 5 = 243 testfallskombinationer för full testtäckning?

En teknik för att reducera antal testfallskombinationer men ändå bibehålla relevant testtäckning är att testa parvisa förekomster av parameterkombinationer.  I fallet ovan skulle antal testfallskombinationer bli 12 med hjälp av “parvis”-tekniken. Tänker inte gå djupare in på detta område men jag själv använder tekniken sedan några år tillbaka i en del sammanhang även om jag inte har egna empiriska data i frågan hurvida det är effektivt eller ej.

Jag litar på de undersökningar som gjorts av andra och rekommenderar vidare läsning på http://www.pairwise.org. Om man tycker detta verkar intressant så finns det ett knippe verktyg att använda. Min favorit är PICT som är ett fritt verktyg från Microsoft där man kan definera villkor för parametersammanband vilket möjliggör mer relevanta kombinationer av testfall.

Verktyget är kommandoradsbaserat, där input sker via en textfil innehållande en parametermodell och ut kommer en tab-separerad text-fil med kombinationer. Jag utvecklade för några år sedan ett litet webb-GUI för PICT vilket automatiserade vissa handgrepp avseende formatering av utfilen bland annat. Merparten av jobbet ligger dock i att skapa själva parametermodellsfilen vilket sker i en vanlig texteditor som exempelvis Notepad. Får något år sedan hittade jag detta fantastiskta projekt vid namn CodeMirror på nätet, som möjliggör “syntax highlightning” inom en editerbar textruta på en websida. Så härmodan när jag satt och skapade en testmodellfil för PICT så kom jag på man borde göra ett gränssnitt för själva parametermodellerandet. Så lite hackande i helgen har resulterat i en första deluxe-version av mitt webgränssnitt för PICT:

Man behöver först installera PICT och sedan ladda ner och placera källfilerna för websidan på lämpligt ställe (gärna på en webserver i ens LAN). Då verktyget bygger på att man kör ActiveX-objekt på lokal maskin så rekommenderar jag att man använder Internet Explorer. Beroende på vilken säkerhetszon man använder verktyget i samt säkerhetsinställningarna där så kan det hända att man får lite säkerhetsvarningar vid användandet.

Alla ingående komponenter ska var fria att använda enligt uppgift så varsågoda o prova! 🙂

About Stefan Thelenius

Stefan Thelenius Testspecialist hos Itello Stefan är inriktad på mera tekniska aktiviteter kring test så som testverktygsutveckling, automatisering, testmiljöhantering och prestanda m.m men utövar även utforskande testning dagligdags i ett Scrumteam. Har en egen testblogg. Började arbeta med QA/QC 1994 inom medicinteknik och fokuserar sedan 2000 på mjukvarutest inom finansbranschen.